100 F koliko je Celzijusa?

Trenutno pregledavate 100 F koliko je Celzijusa?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:5 rujna, 2023

Fahrenheit i Celzijus

Fahrenheit i Celzijus su dvije različite mjerne skale koje se koriste za mjerenje temperature. Dok se Fahrenheit koristi u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji i nekim drugim zemljama, Celzijus je međunarodni standard i koristi se širom svijeta.

Kako pretvoriti Fahrenheit u Celzijus?

Pretvaranje temperature iz Fahrenheita u Celzijus može se obaviti pomoću jednostavne formule. Da biste pretvorili temperaturu iz Fahrenheita u Celzijus, oduzmite 32 od temperature u Fahrenheitu, pomnožite rezultat sa 5/9 i dobit ćete temperaturu u Celzijusu.

Primjer

Ako imamo temperaturu od 100 stupnjeva Fahrenheit, primjenjujući formulu dobivamo:

(100 – 32) * 5/9 = 37.8 stupnjeva Celzijusa.

Razlike između Fahrenheit i Celzijus

Glavna razlika između Fahrenheit i Celzijus skala je referentna točka. Na Fahrenheit skali, točka smrzavanja vode je postavljena na 32 stupnja, dok je na Celzijus skali točka smrzavanja vode postavljena na 0 stupnjeva. Također, na Fahrenheit skali, točka vrenja vode je postavljena na 212 stupnjeva, dok je na Celzijus skali točka vrenja vode postavljena na 100 stupnjeva.

Zaključak

Pretvaranje temperature između Fahrenheit i Celzijus skala može biti korisno u mnogim situacijama. Bilo da putujete u zemlju koja koristi drugačiju mjeru temperature ili jednostavno želite razumjeti razlike između dviju skala, važno je znati kako izvršiti pretvorbu. Sada kada znate kako pretvoriti temperaturu iz 100 stupnjeva Fahrenheit u Celzijus, možete koristiti tu informaciju u svakodnevnom životu.

  Ocijeni članak!