Zašto je Werther romantičarski junak

Trenutno pregledavate Zašto je Werther romantičarski junak
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 studenoga, 2023

Werther – Inkarnacija romantičarskog duha

Werther, lik iz istoimenog romana Johanna Wolfganga von Goethea, postao je simbolom romantičarskog junaka. Njegova složena psihologija, snažne emocije i nesposobnost da se uklopi u društvene norme čine ga idealnim primjerom romantičarskog junaka.

Snažne emocije i unutarnji svijet

Werther je karakteriziran dubokim emocionalnim doživljajima koji ga vode na put samouništenja. Njegova strastvena ljubav prema Charlotte, koja je već zauzeta, izaziva u njemu patnju i tugu. Wertherov unutarnji svijet je bogat i kompleksan, ispunjen osjećajima ljubavi, tuge, očaja i izgubljenosti. Ova duboka emocionalnost i fokus na unutarnji svijet karakteristični su za romantičarske junake.

Potraga za idealom i nespojivost s društvom

Werther je idealist koji teži za ljubavlju i srećom, ali se suočava s nespojivošću svojih snova sa stvarnošću. On se ne može uklopiti u društvene norme i konvencije, što ga čini izoliranim i usamljenim. Wertherov konflikt između vlastitih vrijednosti i očekivanja društva tipičan je za romantičarske junake koji se bore protiv ograničenja i konformizma.

Estetika i priroda

Werther je duboko povezan s prirodom i estetikom. On pronalazi utjehu u ljepoti prirode i umjetnosti, a umjetničke izraze koristi kao način da izrazi svoje unutarnje stanje. Romantičarski junaci poput Werthera često su inspirirani prirodom i teže za estetskim idealima.

Njegova tragična sudbina

Wertherova tragična sudbina dodatno naglašava njegov status romantičarskog junaka. On se suočava s nesretnom ljubavi, očajem i konačno donosi tragičnu odluku koja rezultira njegovom smrću. Ova tragična sudbina Werthera odražava romantičarski koncept patnje i žrtvovanja za ljubav i ideal.

Zaključak

Werther je jedan od najpoznatijih romantičarskih junaka u književnosti. Njegova kompleksna psihologija, snažne emocije, nespojivost s društvom, povezanost s prirodom i tragična sudbina čine ga simbolom romantičarskog duha. Wertherov lik i njegova priča i danas inspiriraju mnoge i ostaju važan dio romantičarske književnosti.

  Ocijeni članak!