Koje su zemlje Beneluksa

Trenutno pregledavate Koje su zemlje Beneluksa
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 veljače, 2024

Belgija

Belgija je jedna od tri zemlje koje čine Beneluks, zajedno s Nizozemskom i Luksemburgom. Smještena je u zapadnoj Europi i graniči s Nizozemskom na sjeveru, Njemačkom na istoku, Luksemburgom na jugoistoku i Francuskom na zapadu. Glavni grad Belgije je Bruxelles, koji je također sjedište Europske unije. Belgija je poznata po svojoj bogatoj povijesti, kulturi, čokoladi, pivu i stripovima.

Nizozemska

Nizozemska je također jedna od zemalja koje čine Beneluks. Smještena je na sjeverozapadu Europe i graniči s Njemačkom na istoku, Belgijom na jugu i Sjevernim morom na sjeveru i zapadu. Glavni grad Nizozemske je Amsterdam, poznat po svojim kanalima, kućama na vodi i bogatoj kulturnoj sceni. Nizozemska je također poznata po svojim vjetrenjačama, tulipanima i remek-djelima slikarstva, kao što je rad Vincenta van Gogha.

Luksemburg

Luksemburg je treća zemlja Beneluksa. Smještena je između Belgije na zapadu i Francuske na jugu i istoku. Glavni grad Luksemburga je također nazvan Luksemburg, a poznat je po svom srednjovjekovnom utvrđenju i financijskom sektoru. Luksemburg je jedna od najmanjih zemalja u Europi, ali i jedna od najbogatijih. Osim toga, Luksemburg je član Europske unije i NATO saveza.

  Ocijeni članak!