Zašto imamo dva živčana sustava?

Trenutno pregledavate Zašto imamo dva živčana sustava?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 lipnja, 2023

Značajke centralnog živčanog sustava

Centralni živčani sustav (CŽS) je jedan od dva glavna dijela živčanog sustava kod sisavaca. Sastoji se od mozga i leđne moždine. CŽS ima ključnu ulogu u koordinaciji i integraciji različitih tjelesnih funkcija. Mozak je odgovoran za razmišljanje, pamćenje, percepciju i donošenje odluka, dok leđna moždina omogućuje prijenos informacija između mozga i ostatka tijela.

Periferni živčani sustav

Periferni živčani sustav (PŽS) je drugi glavni dio živčanog sustava koji se sastoji od živaca koji se protežu izvan CŽS-a. PŽS ima ulogu prijenosa informacija između CŽS-a i ostalih dijelova tijela. Sastoji se od živaca koji prenose informacije iz osjetila (npr. vid, sluh, dodir) prema mozgu (senzorski živci) i živaca koji prenose informacije iz mozga prema mišićima i organima (motorni živci).

Zašto imamo dva živčana sustava?

Razlog zašto imamo dva živčana sustava leži u potrebi za učinkovitom komunikacijom između mozga i ostatka tijela. CŽS je odgovoran za složene kognitivne funkcije, dok PŽS omogućuje brzi prijenos informacija između mozga i perifernih dijelova tijela. Ova podjela omogućuje brzu reakciju na vanjske podražaje i održavanje homeostaze, tj. ravnoteže unutar tijela.

Interakcija živčanih sustava

Iako su CŽS i PŽS odvojeni, oni su međusobno povezani i komuniciraju putem živaca. Na primjer, senzorski živci prenose informacije iz osjetila do mozga, gdje se obrađuju i donose odgovarajuće odluke. Motorni živci zatim prenose te odluke iz mozga do mišića i organa, omogućujući izvršenje odgovarajućih radnji.

Zaključak

Imati dva živčana sustava omogućuje nam da imamo složene kognitivne funkcije, brzu reakciju na vanjske podražaje i održavanje homeostaze. Centralni živčani sustav je odgovoran za razmišljanje i donošenje odluka, dok periferni živčani sustav omogućuje prijenos informacija između mozga i ostatka tijela. Ova interakcija između dva sustava omogućuje nam da funkcioniramo kao cjelina.

  Ocijeni članak!