Što je dječja paraliza?

Trenutno pregledavate Što je dječja paraliza?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 kolovoza, 2023

Simptomi i uzroci

Dječja paraliza, poznata i kao poliomijelitis, je zarazna bolest uzrokovana poliovirusom. Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih, a najčešći su groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i grlu, umor i ukočenost vrata i leđa. U težim slučajevima, virus može napasti živčani sustav i uzrokovati trajnu paralizu ili čak smrt.

Dijagnoza i liječenje

Dječju paralizu je moguće dijagnosticirati analizom uzorka stolice ili uzorka nazofaringealnog sekreta. Trenutno ne postoji specifičan lijek za ovu bolest, ali postoji cjepivo koje se koristi za prevenciju. Cijepljenje je ključno u suzbijanju i iskorjenjivanju dječje paralize.

Povijest i globalna borba

Dječja paraliza je bila široko rasprostranjena bolest prije nego što je cjepivo razvijeno. Sve do 1950-ih godina, epidemije poliomijelitisa su bile česte i uzrokovale veliki broj smrtnih slučajeva i invalidnosti. Međutim, zahvaljujući globalnoj kampanji cijepljenja, broj slučajeva dječje paralize dramatično se smanjio. Danas je cilj Svjetske zdravstvene organizacije iskorijeniti ovu bolest s lica Zemlje.

Važnost cijepljenja

Cijepljenje protiv dječje paralize je od iznimne važnosti za zaštitu djece od ove opasne bolesti. Redovito cijepljenje pomaže u sprječavanju širenja virusa i smanjenju rizika od epidemija. Cjepivo je sigurno i učinkovito, te se preporučuje kao dio rutinskog cijepljenja u većini zemalja.

Budućnost bez dječje paralize

Zahvaljujući napretku medicine i globalnoj suradnji, postoji realna mogućnost da se dječja paraliza potpuno iskorijeni u bliskoj budućnosti. Međutim, kako bi se to postiglo, važno je nastaviti s cijepljenjem i podržavati istraživanja koja će pomoći u razvoju novih i učinkovitijih metoda prevencije i liječenja ove bolesti.

  Ocijeni članak!