Što su Sunčane pjege?

Trenutno pregledavate Što su Sunčane pjege?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 kolovoza, 2023

Uzroci Sunčanih pega

Sunčane pjege, poznate i kao fotodermatoza, su kožne promjene koje se javljaju kao rezultat izloženosti suncu. One se obično pojavljuju na područjima kože koja su često izložena suncu, kao što su lice, ruke i vrat. Postoje razni uzroci sunčanih pega, uključujući genetske predispozicije, hormonske promjene, određene lijekove i izloženost suncu bez adekvatne zaštite.

Klinička slika Sunčanih pega

Sunčane pjege se obično manifestiraju kao tamne mrlje na koži, koje mogu varirati u boji i veličini. Mogu biti smeđe, crne ili sive boje, a često su neravne površine. Ponekad se mogu pojaviti i drugi simptomi poput svrbeža, peckanja ili osjetljivosti na sunce. Ako primijetite bilo kakve promjene na koži koje se ne povlače ili se pogoršavaju, važno je konzultirati dermatologa.

Prevencija i liječenje Sunčanih pega

Najbolji način za prevenciju sunčanih pega je zaštita od sunca. To uključuje nošenje zaštitne odjeće, korištenje širokog spektra sunčanih krema s visokim faktorom zaštite od sunca i izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana. U slučaju već nastalih sunčanih pega, mogu se primijeniti različite terapije kako bi se smanjila njihova vidljivost. To uključuje korištenje krema za izbjeljivanje kože, kemijskih pilinga, laserske terapije i drugih postupaka koje preporučuje dermatolog.

Zaključak

Sunčane pjege su česte dermatološke promjene koje se javljaju kao rezultat izloženosti suncu. One mogu biti estetski problematične, ali također mogu ukazivati na veće zdravstvene probleme. Važno je zaštititi kožu od sunca i redovito pratiti promjene na koži kako bi se na vrijeme otkrile eventualne komplikacije. U slučaju sumnje ili zabrinutosti, uvijek se obratite stručnjaku za dermatologiju.

  Ocijeni članak!