Tko su Rimljani

Trenutno pregledavate Tko su Rimljani
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 rujna, 2023

Povijest Rimljana

Rimljani su drevni narod koji je nastao na Apeninskom poluotoku u 8. stoljeću prije Krista. Njihova povijest obuhvaća razdoblje od osnivanja Rima do pada Zapadnog Rimskog Carstva u 5. stoljeću. Rimljani su postali poznati po svojoj vojnoj snazi, pravnom sustavu, arhitekturi i kulturi koja je oblikovala zapadnu civilizaciju.

Politika i uprava

Rimsko Carstvo bilo je organizirano u republiku i kasnije u carstvo. Rimljani su imali složen politički sustav koji je uključivao senat, konzule, pretore i druge dužnosnike. Carstvo je bilo podijeljeno na provincije koje su upravljali guverneri. Rimski imperatori su imali veliku moć, ali su također održavali mir i stabilnost u carstvu.

Kultura i naslijeđe

Rimljani su bili izuzetno kulturni narod. Njihova arhitektura obuhvaća slavne građevine poput Koloseuma i Panteona. Rimljani su također bili poznati po svojoj književnosti, poput djela Vergilija, Cicerona i Ovidija. Rimski bogovi, poput Jupitera, Junone i Neptuna, bili su središnji dio rimske religije.

Ekonomija i trgovina

Rimljani su razvili veliku i složenu ekonomiju. Bili su vješti trgovci i izgradili su sustav cesta koji je povezivao različite dijelove carstva. Glavni izvor prihoda bila je poljoprivreda, ali su Rimljani također razvili rudarstvo, obrtništvo i trgovinu.

Njihov utjecaj na svijet

Rimljani su ostavili trajan utjecaj na svijet. Njihov pravni sustav, poznat kao rimsko pravo, oblikovao je moderne pravne sustave. Rimljani su također ostavili nasljeđe u arhitekturi, jeziku, religiji i kulturi. Rimsko Carstvo je bilo jedno od najvećih i najmoćnijih carstava u povijesti i ostavilo je neizbrisiv trag na svjetskoj povijesti.

  Ocijeni članak!