U koliko je džuma

Trenutno pregledavate U koliko je džuma
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 rujna, 2023

Koliko puta se obavlja džuma?

Džuma, petak u islamskoj tradiciji, predstavlja dan zajedničkog molitvenog okupljanja za muslimane. U skladu s islamskim propisima, džuma se obavlja jednom tjedno, svakog petka.

Kako se određuje vrijeme džume?

Vrijeme džume počinje nakon što sunce prijeđe svoj najviši položaj na nebu, što je oko podneva. Obično se džuma obavlja oko podneva ili nešto kasnije, ovisno o geografskom položaju i vremenskoj zoni.

Kako se obavlja džuma?

Džuma se obavlja u džamiji, islamskom vjerskom objektu, gdje se muslimani okupljaju da bi zajedno izvršili petak-namaz (molitvu). Imam, vođa molitve, izvodi propisane korake i vodi muslimane u zajedničkoj molitvi. Nakon molitve, obično se održi i propovijed koju imam drži pred vjernicima.

Koje su posebnosti džume?

Džuma je važan događaj u islamskom kalendaru jer je obavezna za sve muslimane muškarce koji su sposobni za molitvu. Osim toga, džuma je prilika za zajedništvo i socijalnu interakciju među muslimanima. Također, petak je smatran svetim danom u islamu, pa se preporučuje obavljanje dodatnih molitvi i čitanje Kur’ana tog dana.

Zaključak

Džuma je petak, dan zajedničke molitve za muslimane. Obavlja se jednom tjedno, a vrijeme džume počinje nakon podneva. Džuma se obavlja u džamiji, gdje se muslimani okupljaju da bi zajedno izvršili petak-namaz. Ovo je važan događaj u islamskom kalendaru i pruža priliku za zajedništvo i socijalnu interakciju među muslimanima.

  Ocijeni članak!