Vidi li se tumor na krvnoj slici

Trenutno pregledavate Vidi li se tumor na krvnoj slici
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 listopada, 2024

Metode dijagnosticiranja tumora na krvnoj slici

Tumor je abnormalno rastući skup stanica u tijelu, a dijagnosticiranje tumora je ključno za uspješno liječenje. Jedna od metoda koja se koristi za dijagnosticiranje tumora je analiza krvne slike.

Kako se provodi analiza krvne slike?

Analiza krvne slike je rutinski test koji se koristi za procjenu zdravlja pacijenta. Uzorak krvi se uzima i šalje u laboratorij gdje se analizira pod mikroskopom.

Što se može vidjeti na krvnoj slici?

Na krvnoj slici mogu se vidjeti različite komponente krvi kao što su crvene krvne stanice, bijele krvne stanice i trombociti. Međutim, tumor se ne može direktno vidjeti na krvnoj slici.

Specifični testovi za dijagnosticiranje tumora

Iako se tumor ne može vidjeti na krvnoj slici, postoji nekoliko specifičnih testova koji se koriste za dijagnosticiranje tumora. Neki od tih testova uključuju biopsiju, slikovne pretrage kao što su MRI i CT, te testove kao što su PSA test za rak prostate ili CA-125 test za rak jajnika.

Zaključak

Ukratko, tumor se ne može vidjeti direktno na krvnoj slici. Analiza krvne slike je važan test za procjenu zdravlja pacijenta, ali za dijagnosticiranje tumora koriste se specifični testovi i pretrage. Ako imate sumnju na prisutnost tumora, uvijek se posavjetujte s liječnikom koji će vam preporučiti odgovarajuće testove za dijagnosticiranje i praćenje stanja.

  Ocijeni članak!