Koji je uzrok vrtoglavice

Trenutno pregledavate Koji je uzrok vrtoglavice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 srpnja, 2024

Simptomi vrtoglavice

Vrtoglavica je osjećaj gubitka ravnoteže ili rotacije okoline koji može utjecati na kvalitetu života. Uzrok vrtoglavice može biti raznolik, a simptomi se mogu razlikovati ovisno o osobi.

Vestibularni poremećaji

Jedan od glavnih uzroka vrtoglavice su vestibularni poremećaji. Vestibularni sustav je odgovoran za održavanje ravnoteže i koordinaciju pokreta. Poremećaji u ovom sustavu mogu rezultirati vrtoglavicom.

Menijerova bolest

Menijerova bolest je kronični poremećaj unutarnjeg uha koji uzrokuje vrtoglavicu, gubitak sluha i zujanje u uhu. To je jedan od najčešćih uzroka vrtoglavice.

Vertebrobazilarna insuficijencija

Vertebrobazilarna insuficijencija je stanje koje se javlja kada protok krvi u stražnjem dijelu mozga nije dovoljan. To može uzrokovati vrtoglavicu, mučninu i nesvjestice.

Nuspojave lijekova

Neke vrste lijekova mogu uzrokovati vrtoglavicu kao nuspojavu. To uključuje lijekove za krvni tlak, antidepresive i sedative.

Anksioznost i stres

Anksioznost i stres mogu izazvati vrtoglavicu kao reakciju tijela na emocionalni ili fizički stres. Ovi faktori mogu poremetiti ravnotežu i uzrokovati osjećaj vrtoglavice.

Dehidracija

Dehidracija može uzrokovati vrtoglavicu jer dovodi do smanjenja volumena krvi i niskog krvnog tlaka. Ovo može dovesti do osjećaja vrtoglavice i slabosti.

Ostali uzroci

Postoje i drugi faktori koji mogu uzrokovati vrtoglavicu, kao što su problemi s krvnim tlakom, migrena, infekcije uha i problema s vratnom kralježnicom.

  Ocijeni članak!