Što je kreda?

Trenutno pregledavate Što je kreda?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 svibnja, 2024

Povijest kreda

Kreda je sedimentni mineral koji se sastoji od vapnenca i često se nalazi u obliku bijelih ili svijetlosivih naslaga. Njeno ime potječe od latinske riječi ‘creta’, što znači kreč. Kreda je poznata već tisućama godina i koristila se u raznim područjima, uključujući umjetnost, poljoprivredu i izgradnju.

Svojstva krede

Kreda je vrlo mekana i lako se drobi u fini prah. Ona je netopiva u vodi i ne reagira s većinom kiselina. Jedno od najpoznatijih svojstava krede je njezina bijela boja, koja je rezultat visokog sadržaja kalcita. Ova boja omogućuje kredi da se koristi u raznim umjetničkim i pisanim medijima.

Upotreba krede

Kreda ima širok spektar primjena. U umjetnosti, koristi se kao pigment u bojama i kredama za crtanje. Također se koristi u industriji za proizvodnju gipsanih ploča i cementa. Kreda se također koristi u poljoprivredi kao dodatak tlu radi poboljšanja plodnosti i pH vrijednosti. U školama, kreda se tradicionalno koristi za pisanje na pločama, iako je danas sve češće zamijenjena digitalnim medijima.

Kreda u geologiji

Geolozi koriste kreda kao referentni sloj za datiranje stijena i fosila. Kreda se formira kroz postupak taloženja morskih organizama poput mikroskopskih algi i planktona. Njezine naslage mogu biti pronađene širom svijeta i imaju važnu ulogu u proučavanju geološke povijesti.

Zanimljivosti o kredi

Kreda je jedan od najčešće korištenih materijala u školama diljem svijeta. Kroz povijest, mnoge poznate osobe koristile su kreda za svoje umjetničke radove, uključujući slikara Michelangela i pisca William Shakespearea. Osim toga, kreda se koristi i u sportu, posebno u bilijaru gdje se koristi za označavanje linija i pisanje rezultata.

  Ocijeni članak!