Što označava HTTP?

Trenutno pregledavate Što označava HTTP?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 listopada, 2023

Povijest HTTP-a

HTTP (Hypertext Transfer Protocol) je protokol koji se koristi za prijenos podataka na World Wide Webu. Razvijen je u sredini 1990-ih godina kao dio inicijative za stvaranje jednostavnog i efikasnog načina pristupa web stranicama.

Kako funkcionira HTTP?

HTTP funkcionira na temelju klijent-server arhitekture, gdje klijent šalje zahtjev serveru za određeni resurs, a server vraća odgovor s traženim podacima. Zahtjev i odgovor se sastoje od HTTP poruka koje sadrže različite metode i statusne kodove.

Metode u HTTP-u

HTTP podržava različite metode za komunikaciju između klijenta i servera. Neke od najčešćih metoda su GET, POST, PUT i DELETE. GET metoda se koristi za dohvaćanje podataka, POST za slanje podataka na server, PUT za ažuriranje podataka i DELETE za brisanje podataka.

Statusni kodovi

Statusni kodovi se koriste za označavanje statusa odgovora servera. Na primjer, 200 OK označava uspješan zahtjev, dok 404 Not Found ukazuje na to da traženi resurs nije pronađen.

HTTP vs. HTTPS

HTTPS (Hypertext Transfer Protocol Secure) je sigurna verzija HTTP-a koja koristi SSL (Secure Sockets Layer) ili TLS (Transport Layer Security) protokol za šifriranje podataka. HTTPS se često koristi za zaštitu osjetljivih informacija, poput korisničkih podataka i financijskih transakcija.

Zaključak

HTTP je ključni protokol koji omogućuje prijenos podataka na webu. Njegova jednostavna arhitektura i različite metode čine ga neizostavnim dijelom svakodnevnog surfanja internetom. Također je važno napomenuti razliku između HTTP i HTTPS, gdje HTTPS pruža dodatnu sigurnost u komunikaciji.

  Ocijeni članak!