Albert Einstein

Trenutno pregledavate Albert Einstein
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 kolovoza, 2023

Djetinjstvo i obrazovanje

Albert Einstein rođen je 14. ožujka 1879. godine u Ulmu, Njemačka. Odrastao je u München-u i pokazivao je izuzetan interes za matematiku i fiziku još od rane dobi. Nakon završetka srednje škole, Einstein se upisao na Politehničku školu u Zurichu, gdje je diplomirao 1900. godine.

Revolucionarni rad

Nakon završetka studija, Einstein je radio kao profesor fizike i istraživač. Njegov najpoznatiji rad je teorija relativnosti, koju je objavio 1905. godine. Ova teorija je promijenila naše razumijevanje prostora, vremena i gravitacije. Einstein je također dao ključne doprinose kvantnoj teoriji, za koju je kasnije dobio Nobelovu nagradu za fiziku.

Humanitarni rad i politički aktivizam

Pored svojih znanstvenih dostignuća, Einstein je bio poznat po svom humanitarnom radu i političkom aktivizmu. Bio je zagovornik mira i borio se protiv nuklearnog naoružanja. Također je bio aktivan u borbi za građanska prava i jednakost. Einstein je bio jedan od osnivača Hebreevske sveučilišne škole u Jeruzalemu i bio je predsjednik Izraelske akademije znanosti i umjetnosti.

Nasljeđe

Albert Einstein ostavio je dubok trag u znanosti i društvu. Njegova teorija relativnosti i kvantna mehanika i danas su temelji moderne fizike. Njegova otkrića i ideje imaju primjenu u mnogim područjima, uključujući svemirsku istraživanje, medicinu i tehnologiju. Einstein je ikona genijalnosti i inspiracija za mnoge buduće znanstvenike.

  Ocijeni članak!