Da li je Gibraltar država?

Trenutno pregledavate Da li je Gibraltar država?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:12 veljače, 2024

Povijest Gibraltara

Gibraltar je teritorij smješten na jugu Španjolske, na vrhu Iberskog poluotoka. Ovaj mali poluotok ima bogatu povijest koja seže unatrag tisućama godina. U antičko doba, Gibraltar je bio naseljen od strane Feničana i Rimljana. Kasnije je bio pod vlašću Maura, a potom je postao dio Kraljevine Kastilje. U 18. stoljeću, Gibraltar je postao britanska kolonija, a od tada je ostao pod britanskom vlašću.

Politički status Gibraltara

Politički status Gibraltara dugo je bio predmet kontroverzi. Španjolska tvrdi suverenitet nad Gibraltarom, dok ga Ujedinjeno Kraljevstvo smatra britanskim prekomorskim teritorijem. Postoje i lokalni stanovnici koji podržavaju ideju potpune neovisnosti Gibraltara. Međunarodno priznanje Gibraltara kao države još uvijek nije postignuto.

Gibraltar danas

Danas, Gibraltar je samoupravna teritorijalna jedinica Ujedinjenog Kraljevstva. Ima vlastiti parlament i sudstvo, ali vanjska politika i obrana ostaju pod nadležnošću Ujedinjenog Kraljevstva. Gibraltar je poznat po svojoj strateškoj važnosti zbog svoje lokacije koja kontrolira ulaz u Sredozemno more. Također je popularna turistička destinacija zbog svoje bogate povijesti, prekrasnih plaža i impresivnih stijena.

Zaključak

Iako Gibraltar ima određenu autonomiju, njegov politički status kao države još uvijek nije riješen. Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo imaju suprotstavljene stavove o pitanju suvereniteta nad Gibraltarom. Dok se ta situacija ne riješi, Gibraltar će ostati samoupravna teritorijalna jedinica Ujedinjenog Kraljevstva, ali ne i priznata kao neovisna država.

  Ocijeni članak!