Da li novorođenče vidi?

Trenutno pregledavate Da li novorođenče vidi?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 listopada, 2023

Kako se razvija vid novorođenčeta?

Novorođenčad se rađa sa sposobnošću da vidi, ali razvoj vida se nastavlja tokom prvih nekoliko mjeseci života.

Šta novorođenče može vidjeti?

U prvih nekoliko sedmica, novorođenče najbolje vidi objekte koji su udaljeni oko 20-30 cm od njihovog lica. Udaljeni objekti i sitni detalji nisu jasni za njih. Također, novorođenče preferira svijetle boje i kontraste, kao što su crno-bijele slike.

Kako se razvija percepcija boja?

Percepcija boja kod novorođenčeta se razvija postepeno. U početku, oni mogu razlikovati samo nekoliko osnovnih boja, poput crvene i plave. Sa vremenom, njihova sposobnost prepoznavanja i razlikovanja boja se poboljšava.

Kada se razvija vidna oštrina?

Vidna oštrina novorođenčeta je slabija u poređenju sa odraslima. Oni su u stanju vidjeti samo grubo konture i obrise. Tokom prvih nekoliko mjeseci, vidna oštrina se postepeno poboljšava kako se oči i mozak razvijaju.

Kako novorođenče reaguje na svjetlo?

Novorođenčad ima refleksnu reakciju na svjetlost. U prisustvu jakog svjetla, oni mogu sklopiti oči ili okrenuti glavu. Ovaj refleksni odgovor pomaže u zaštiti njihovih očiju od prekomjerne svjetlosti.

Kako roditelji mogu podržati razvoj vida novorođenčeta?

Da bi podržali razvoj vida novorođenčeta, roditelji mogu koristiti svijetle, kontrastne igračke i slike kako bi privukli njihovu pažnju. Također je važno osigurati dovoljno svjetla u prostoru gdje se dijete nalazi. Redovne kontrole kod pedijatra također su važne kako bi se osiguralo da je vid novorođenčeta u razvoju normalan.

  Ocijeni članak!