Gdje je pokopan Nikola Tesla?

Trenutno pregledavate Gdje je pokopan Nikola Tesla?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 ožujka, 2024

Pokopna služba u New Yorku

U nedjelju, 12. siječnja 1943. godine, održana je pokopna služba za Nikolu Teslu u katedrali sv. Jovana Krstitelja u New Yorku. Ovaj događaj privukao je veliku pažnju javnosti, a crkva je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Prisutni su bili brojni poznati znanstvenici, političari i poštovaoci Tesle.

Posljednji počinak na Greenwood groblju

Nakon pokopne službe, tijelo Nikole Tesle prevezeno je na Greenwood groblje u Brooklynu, New York. Ondje je obavljen njegov posljednji počinak u obiteljskoj grobnici. Teslina urna smještena je u mramorni sarkofag koji je izrađen prema njegovim željama.

Pomak prema Beogradu

Iako je Tesla preminuo u SAD-u, postoji interes i želja za prenošenjem njegovih posmrtnih ostataka u njegov rodni grad Beograd, u Srbiji. Razne inicijative i rasprave o ovom pitanju otvaraju mogućnost da se Teslino tijelo preseli kako bi bilo dostupno njegovim poštovateljima u njegovoj domovini.

Spekulacije i tajanstvenost

Pitanje gdje je točno pokopan Nikola Tesla i dalje ostaje predmet spekulacija i tajanstvenosti. Iako postoje dokumenti koji potvrđuju da je pokopan na Greenwood groblju, neki tvrde da je to samo privremeno mjesto pokopa. Neki istraživači i entuzijasti vjeruju da bi Teslino tijelo trebalo biti preneseno u Beograd kako bi se ispunile njegove želje.

Nasljeđe i sjećanje na Nikolu Teslu

Neovisno o mjestu pokopa, Nikola Tesla ostaje jedan od najvećih znanstvenika i izumitelja u povijesti. Njegovi doprinosi u području elektrotehnike i bežičnog prijenosa energije i dalje su neizbrisiv dio naše svakodnevice. Sjećanje na Teslu živi kroz brojne spomenike, muzeje i institucije koje čuvaju njegovo nasljeđe.

  Ocijeni članak!