Ide li iza dvotočke veliko slovo?

Trenutno pregledavate Ide li iza dvotočke veliko slovo?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:30 lipnja, 2023

Primjena pravila

Pravopisna pravila su ključna u svakom jeziku, a jedno od čestih pitanja koje se javlja u hrvatskom jeziku je vezano uz upotrebu velikog slova nakon dvotočke.

Pravilo u hrvatskom jeziku

Prema pravopisnim pravilima hrvatskog jezika, nakon dvotočke dolazi veliko slovo ukoliko se iza nje nalazi cjelovita rečenica. Primjer za to je: “Imam samo jednu želju: da putujem svijetom.”

Izuzeci od pravila

Postoje, međutim, izuzeci od ovog pravila. Veliko slovo se ne koristi kada se iza dvotočke nalazi nabrajanje ili stilska figura. Primjer za nabrajanje je: “Trebaš ponijeti tri stvari: kavu, šećer i mlijeko.”

Engleski jezik

U engleskom jeziku, pravilo je slično kao i u hrvatskom. Nakon dvotočke dolazi veliko slovo ako se iza nje nalazi cjelovita rečenica. Primjer: “She had one goal: to become a doctor.”

Zaključak

U hrvatskom jeziku, pravilo je da se nakon dvotočke koristi veliko slovo ukoliko je iza nje cjelovita rečenica. Međutim, postoje izuzeci kada se iza dvotočke nalazi nabrajanje ili stilska figura. U engleskom jeziku, pravilo je slično kao i u hrvatskom. Važno je pridržavati se pravopisnih pravila kako bi se osigurala jasnoća i razumljivost teksta.

  Ocijeni članak!