Ima li losos kosti?

Trenutno pregledavate Ima li losos kosti?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:11 studenoga, 2023

Losos – popularna riba

Losos je vrsta ribe koja je široko konzumirana zbog svog ukusnog mesa i bogatstva hranjivih tvari. Međutim, mnogi ljudi se pitaju ima li losos kosti i koliko su one prisutne u ovom ukusnom plivaču.

Anatomska građa lososa

Losos je koštana riba koja spada u red lososovki (Salmonidae). Njegovo tijelo je prekriveno ljuskama, a ima i karakteristične peraje koje mu omogućuju brzo kretanje u vodi. Unutar tijela, losos ima kostur koji mu pruža potporu i omogućuje mu pokretljivost.

Kosti u lososu

Da, losos ima kosti. Međutim, te kosti su vrlo male i mekane, što znači da se lako jedu zajedno s mesom. Kosti su raspoređene duž kralježnice i bočno od nje. Neki komadi lososa, kao što je filet, mogu biti gotovo potpuno oslobođeni od kostiju, dok drugi dijelovi, poput trbušnih i leđnih dijelova, mogu sadržavati nešto više kostiju.

Kako jesti losos bez kostiju?

Ako želite jesti losos bez kostiju, postoji nekoliko načina kako to postići. Prvo, možete kupiti filete lososa koji su već očišćeni od kostiju. Drugo, možete sami ukloniti kosti iz lososa koristeći posebne pincete za ribu. Treće, možete pripremiti lososa na način da se kosti jednostavno odvajaju od mesa prilikom kuhanja ili pečenja.

Zaključak

Losos ima kosti, ali su male i mekane, te se lako jedu zajedno s mesom. Ako želite jesti losos bez kostiju, možete kupiti filete koji su već očišćeni ili sami ukloniti kosti. Losos je ukusna riba bogata omega-3 masnim kiselinama i drugim hranjivim tvarima, pa je vrlo popularan izbor među ljubiteljima ribe.

  Ocijeni članak!