Jesu li pijavice opasne?

Trenutno pregledavate Jesu li pijavice opasne?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:31 svibnja, 2023

Biologija pijavica

Pijavice su vrsta beskralješnjaka koje pripadaju porodici Hirudinea. One se često nalaze u vodenim ekosustavima, iako postoje i kopnene vrste pijavica. Imaju karakteristično izduženo tijelo i usisne čašice koje koriste za pričvršćivanje na domaćina.

Prehrana pijavica

Pijavice su hematofagi, što znači da se hrane krvlju. One koriste svoje oštre zube da bi probile kožu domaćina i usisale krv. Pijavice imaju sposobnost izlučivanja tvari koje djeluju kao antikoagulansi i anestetici, što im omogućava da se hrane neprimijećeno.

Opasnosti od pijavica

Pijavice su u većini slučajeva bezopasne za ljude. Međutim, postoje određeni rizici koji su povezani s njihovim ugrizima. Prvo, ugriz pijavice može izazvati alergijsku reakciju kod nekih ljudi, što rezultira oticanjem, svrbežom i crvenilom na mjestu ugriza.

Druga potencijalna opasnost je infekcija. Iako rijetko, pijavice mogu prenositi bakterije i viruse s jednog domaćina na drugog. Stoga je važno da se mjesto ugriza temeljito očisti kako bi se spriječila infekcija.

Medicinska upotreba pijavica

Unatoč potencijalnim opasnostima, pijavice imaju i svoju medicinsku upotrebu. One se koriste u terapiji pod nazivom hirudoterapija, koja se primjenjuje u liječenju određenih zdravstvenih problema poput smanjenog protoka krvi, hematoma i upalnih stanja. Pijavice se koriste kao prirodni način za poboljšanje cirkulacije i smanjenje otoka.

U zaključku, iako pijavice mogu biti neugodne i izazvati određene rizike, u većini slučajeva one nisu opasne za ljude. Ipak, važno je pridržavati se određenih mjera opreza kako bi se smanjio rizik od alergijskih reakcija i infekcija prilikom ugriza pijavica.

  Ocijeni članak!