Kada je izumljena struja

Trenutno pregledavate Kada je izumljena struja
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 studenoga, 2023

Prve spoznaje o elektricitetu

Elektricitet je poznat čovječanstvu još od davnina. Stari Grci su primijetili da trljanje jantara može privući lagane predmete kao što su perje. Ovo je bio prvi poznati primjer statičkog elektriciteta. Međutim, prve značajnije spoznaje o elektricitetu dolaze tek u 17. stoljeću.

Otkriće struje

Otkriće struje povezano je s radom mnogih znanstvenika, ali najznačajniji doprinos dao je Michael Faraday. Faraday je 1831. godine otkrio da se struja može inducirati kretanjem magneta u blizini vodiča. Ovo je bilo ključno otkriće koje je omogućilo korištenje struje u praktične svrhe.

Prva upotreba struje

Prva upotreba struje u praktične svrhe dogodila se 1879. godine kada je Thomas Edison izumio žarulju. Edison je razvio i distribucijski sustav koji je omogućio komercijalnu primjenu struje. Ovo je bio početak elektrifikacije svijeta i razvoja električnih uređaja.

Razvoj električne energije

Nakon otkrića struje i Edisonovog izuma žarulje, uslijedio je brzi razvoj električne energije. Ubrzo su izumljeni generatori koji su pretvarali mehaničku energiju u električnu energiju. Električna energija postala je ključna za industrijski razvoj i napredak društva.

Suvremena primjena struje

Danas se struja koristi u gotovo svim aspektima našeg života. Od rasvjete i električnih uređaja u kućanstvima, preko industrijske primjene u proizvodnji, do napajanja električnih vozila. Struja je postala neizostavan dio suvremenog društva i njeno daljnje razvijanje ima veliki utjecaj na našu svakodnevicu.

  Ocijeni članak!