Kada je nastao Zagreb

Trenutno pregledavate Kada je nastao Zagreb
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 lipnja, 2024

Povijest Zagreba

Zagreb, glavni grad Republike Hrvatske, jedan je od najstarijih gradova u srednjoj Europi. Njegov nastanak datira još u 11. stoljeću, iako su tragovi ljudske prisutnosti na tom području pronađeni i stariji od tog vremena.

Naseljavanje područja

Pretpovijesne kulture, poput ilirske i keltske, naseljavale su područje današnjeg Zagreba još prije dolaska Rimljana. Tijekom rimskog razdoblja, područje je bilo poznato kao Andautonia, važan rimski grad koji je bio smješten na mjestu današnjeg Zaprešića.

Srednji vijek

Zagreb je započeo svoj razvoj kao naselje pod nazivom Gradec, koje je postalo značajno središte trgovine i obrtništva. U 13. stoljeću, Gradec je dobio svoju prvu povelju od mađarsko-hrvatskog kralja Bele IV., što ga je učinilo slobodnim kraljevskim gradom.

Unija Gradeca i Kaptola

U 19. stoljeću, Zagreb je doživio značajan rast i razvoj. Godine 1850., Gradec i Kaptol, koji je bio sjedište Zagrebačke biskupije, su se ujedinili u jedinstvenu gradsku cjelinu. Taj događaj označio je početak modernog Zagreba kao glavnog grada Hrvatske.

Grad Zagreb danas

Danas, Zagreb je moderan i živahan grad koji spaja bogatu povijest s suvremenim načinom života. Poznat je po svojim brojnim kulturnim znamenitostima, kao što su Katedrala, Trg bana Josipa Jelačića, Gornji grad i brojni muzeji i galerije. Također, Zagreb je i važno gospodarsko i političko središte Hrvatske.

Uz svoju bogatu prošlost, Zagreb je postao i popularna turistička destinacija, privlačeći posjetitelje iz cijelog svijeta svojom ljepotom, šarmom i raznolikim sadržajima koje nudi.

  Ocijeni članak!