Kada je sagrađena pulska arena

Trenutno pregledavate Kada je sagrađena pulska arena
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:13 srpnja, 2023

Povijest Pulske arene

Pulska arena, poznata i kao Amfiteatar u Puli, jedna je od najbolje očuvanih rimskih građevina na svijetu. Izgrađena je u 1. stoljeću za vrijeme Rimskog Carstva, ali točan datum izgradnje nije poznat. Smatra se da je izgrađena između 27. i 68. godine naše ere.

Arhitektura i značajke

Pulska arena je građena u obliku elipse sa četiri ulaza i kapacitetom od oko 23.000 sjedećih mjesta. Glavni materijal korišten u izgradnji bio je bijeli i sivi vapnenac. Arena je bila namijenjena za održavanje gladijatorskih borbi, utrka dvokolica i drugih javnih događanja. Sačuvani su i podzemni hodnici koji su služili za kretanje gladijatora i životinjskih boraca.

Nakon rimskog razdoblja

Nakon pada Zapadnog Rimskog Carstva, Pulska arena korištena je za različite svrhe. Tijekom srednjeg vijeka, unutar arene su se održavali sajmovi, a kasnije je služila kao obrambena struktura. U 19. stoljeću, arena je obnovljena i ponovno je korištena za izvođenje predstava i koncerata. Danas je Pulska arena popularna turistička atrakcija i domaćin brojnih kulturnih događanja, uključujući filmski festival u Puli koji se održava svake godine.

Restauracija i očuvanje

Od 20. stoljeća, Pulska arena podvrgnuta je brojnim restauracijama kako bi se očuvala njezina ljepota i autentičnost. Restauracije su uključivale obnovu sjedala, podova i vanjske fasade. Pulska arena je također proglašena zaštićenim spomenikom kulture i upisana je na UNESCO-v popis svjetske baštine.

  Ocijeni članak!