Kada je Titanic potonuo

Trenutno pregledavate Kada je Titanic potonuo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 studenoga, 2023

Gradnja i lansiranje

Titanic, najveći putnički brod svog vremena, izgrađen je u brodogradilištu Harland and Wolff u Belfastu, Sjeverna Irska. Gradnja je započela 1909. godine, a brod je lansiran 31. svibnja 1911. godine.

Putovanje i sudar

Titanic je krenuo na svoje prvo putovanje iz Southamptona, Engleska, 10. travnja 1912. godine. Nakon kratkih zaustavljanja u Cherbourgu, Francuska, i Queenstownu (sada Cobh), Irska, brod je zaplovio prema New Yorku.

Međutim, 14. travnja 1912. godine, u 23:40 sati, Titanic je udario u ledenu santi ledenog brijega. Unatoč upozorenjima o prisustvu leda, kapetan Edward Smith nije usporio brzinu broda. Uslijedio je sudar koji je oštetio više od 90 metara trupa broda.

Propast i gubitak života

Unatoč naporima posade da spase putnike, Titanic je počeo tonuti u 2:20 sati 15. travnja 1912. godine. Nedostatak dovoljnog broja spašavajućih čamaca rezultirao je strašnim gubitkom života. Od 2.224 putnika i članova posade, samo je 706 preživjelo.

Titanic je ostao na dnu Atlantika sve do 1985. godine, kada je pronađen olupina broda na dubini od 3.800 metara.

Naslijeđe i značaj

Tragedija Titanica ostavila je dubok trag u povijesti. Ona je rezultirala poboljšanjem sigurnosnih propisa za brodove i uspostavom Međunarodne konvencije o sigurnosti života na moru. Priče o Titaniku postale su popularne u književnosti, filmu i glazbi, a brod je postao simbol ljudske nemogućnosti da se odupre prirodnim silama.

  Ocijeni članak!