Kada se sadi krumpir

Trenutno pregledavate Kada se sadi krumpir
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 lipnja, 2023

Koje je najbolje vrijeme za sjetvu krumpira?

Sjetva krumpira ovisi o klimatskim uvjetima i sorti koju želite posaditi. U većini područja, optimalno vrijeme za sjetvu je u proljeće, kada se temperatura tla zagrije na oko 10°C. To obično znači da se krumpir sadi krajem ožujka ili početkom travnja. Međutim, u nekim toplijim područjima, krumpir se može saditi već u veljači.

Kako pripremiti tlo za sjetvu krumpira?

Priprema tla ključna je za uspješnu sjetvu krumpira. Prvo, trebate odabrati sunčano mjesto jer krumpir voli puno svjetlosti. Zatim trebate ukloniti korov i iskopati tlo do dubine od oko 25-30 cm. Dodavanje komposta ili stajskog gnoja poboljšat će plodnost tla i pružiti hranjive tvari za rast krumpira.

Kako posaditi krumpir?

Nakon pripreme tla, vrijeme je za sjetvu krumpira. Krumpir se sadi u redove, s razmakom od oko 30 cm između svakog krumpira. Krumpir treba položiti u rupu s gornjom stranom okrenutom prema gore. Dubina sjetve trebala bi biti oko 10-15 cm. Nakon sadnje, preporučuje se zalijevanje tla kako bi se potaknulo klijanje krumpira.

Kako se brinuti o krumpiru nakon sjetve?

Nakon sjetve, važno je redovito zalijevati krumpir, posebno tijekom sušnih razdoblja. Također, treba provoditi plijevljenje kako bi se uklonili korovi koji mogu oduzimati hranjive tvari krumpiru. Kada biljke narastu do visine od oko 15 cm, možete ih zagrtati, odnosno prekriti tlo oko biljaka kako bi se spriječilo zelenjenje krumpira.

Kada je vrijeme za žetvu krumpira?

Vrijeme za žetvu krumpira ovisi o sorti koju ste posadili, ali obično se krumpir može početi vaditi nakon 10-12 tjedana od sjetve. Kada primijetite da lišće biljaka počinje vene i sušiti se, to je znak da je vrijeme za žetvu. Kopanjem krumpira iz tla, možete provjeriti veličinu gomolja i odlučiti kada je najbolje vrijeme za žetvu.

  Ocijeni članak!