Kakav je životni ciklus lososa?

Trenutno pregledavate Kakav je životni ciklus lososa?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 lipnja, 2023

Razmnožavanje

Lososi su anadromne ribe, što znači da se razmnožavaju u slatkim vodama, ali provode veći dio svog života u moru. Nakon nekoliko godina provedenih u moru, lososi se vrate u svoje rodne rijeke i potoci kako bi položili jaja. Ovaj povratak u slatke vode naziva se mrijest. Lososi mogu preplivati stotine kilometara uzvodno kako bi pronašli odgovarajuće mjesto za mrijest.

Mrijest

Nakon što se lososi vrate u slatke vode, mužjaci i ženke se parenjem razmnožavaju. Mužjaci se bore za pravo parenja, a ženke polažu jaja u udubljenja u pijesku ili šljunku na dnu rijeke. Nakon što ženka položi jaja, mužjak ih oplodi mliječom. Jaja se zatim pokrivaju pijeskom ili šljunkom kako bi bile zaštićene.

Izleganje i rast

Iz jaja se izlegu mladi lososi nakon nekoliko tjedana ili mjeseci, ovisno o vrsti. Mladi lososi poznati su kao alevini. Oni ostaju u rijeci neko vrijeme, hraneći se iz rezervi unutar jaja. Kada potroše rezerve, alevini postaju mladunci i počinju se hraniti sitnim organizmima u vodi.

Migracija u more

Kada dostignu određenu veličinu i snagu, mladi lososi kreću na svoj put prema moru. Ovaj dio životnog ciklusa naziva se spuštanje. Mladi lososi plivaju nizvodno prema moru, hraneći se tijekom puta kako bi dobili energiju za putovanje.

Boravak u moru

U moru, lososi provode veći dio svog života. Tijekom ovog perioda, hrane se planktonom, sitnim ribama i drugim organizmima. Lososi prolaze kroz različite faze rasta i sazrijevanja dok ne dostignu spolnu zrelost.

Povratak u slatke vode

Nakon nekoliko godina provedenih u moru, lososi se ponovno vrate u slatke vode kako bi se razmnožavali. Ovaj povratak obično se događa u razdoblju od jeseni do zime. Lososi se kreću uzvodno prema svojim rodnom rijekama i potocima kako bi položili jaja i započeli novi životni ciklus.

  Ocijeni članak!