Kako je Crna Gora dobila ime

Trenutno pregledavate Kako je Crna Gora dobila ime
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 rujna, 2023

Povijest Crne Gore

Crna Gora je mala država smještena na Balkanskom poluotoku. Njeno ime ima bogatu povijest koja seže unatrag stoljećima. Ova zemlja je kroz različite periode bila poznata pod različitim imenima, a njeno trenutno ime, Crna Gora, datira iz srednjeg vijeka.

Porijeklo imena

Postoji nekoliko teorija o porijeklu imena Crna Gora. Jedna od njih sugerira da je ime dobila po gustim šumama koje su pokrivale planine i koje su izdaleka izgledale tamno i crno. Druga teorija kaže da ime potječe od crnogorskog plemena Crnogoraca, koje je bilo poznato po svom otporu osmanskoj vlasti.

Srednji vijek

U srednjem vijeku, teritorij današnje Crne Gore bio je pod vlašću različitih feudalnih gospodara. U to vrijeme, zemlja je bila poznata kao Zeta, a ime Crna Gora se počelo koristiti tek u 15. stoljeću. Tada je kralj Ivan Crnojević koristio ovaj naziv za svoje kraljevstvo.

Osmanlije i Venecija

Tijekom 15. i 16. stoljeća, Crna Gora je bila pod pritiskom Osmanlija i Venecije, koji su se borili za kontrolu nad ovim teritorijem. U tom periodu, Crna Gora je zadržala svoju autonomiju i otpor prema osmanskoj vlasti, što je doprinijelo razvoju identiteta zemlje.

Formiranje moderne Crne Gore

Nakon pada Osmanskog Carstva, Crna Gora je postala neovisna država 1878. godine. Nakon Prvog svjetskog rata, postala je kraljevina, a kasnije je postala dio Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Godine 2006. Crna Gora je proglasila neovisnost i postala samostalna država.

Crna Gora danas

Danas, Crna Gora je članica Ujedinjenih naroda i Europske unije. Zemlja je poznata po svojoj prekrasnoj prirodi, planinama, jezerima i obali Jadranskog mora. Također, Crna Gora je popularna turistička destinacija koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta svojom bogatom kulturnom baštinom i gostoljubivošću stanovnika.

Zaključak

Ime Crna Gora nosi sa sobom bogatu povijest i simbolizira otpor i hrabrost njenih stanovnika. Kroz različite periode i promjene, ova zemlja je zadržala svoj identitet i danas predstavlja jedan od najljepših kutaka Balkanskog poluotoka.

  Ocijeni članak!