Kako nastaje tornado?

Trenutno pregledavate Kako nastaje tornado?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 kolovoza, 2023

Karakteristike tornada

Tornado je vrsta prirodne katastrofe koja se često javlja u područjima s povoljnim uvjetima. On je rotirajuća kolona zraka koja se spušta s oblaka prema tlu i može prouzročiti veliku štetu. Tornada se često opisuju kao snažni vrtlozi vjetra koji se kreću brzinom i do 480 kilometara na sat.

Formacija tornada

Tornado nastaje u određenim atmosferskim uvjetima. Prvi korak u nastanku tornada je stvaranje superćelije, koja je posebna vrsta oluje. Superćelija se formira kada se susretnu topla i vlažna zračna masa s hladnom i suhom zračnom masom. Ova kombinacija stvara nestabilnost u atmosferi i potencijalno plodno tlo za formiranje tornada.

Rotacija zraka

Kada se superćelija formira, dolazi do rotacije zraka unutar oluje. Rotacija se javlja zbog razlika u brzini i smjeru vjetrova na različitim visinama. Ova rotacija je poznata kao mezociklon i predstavlja prethodnik tornada.

Formiranje lijevka

Kako se mezociklon kreće prema tlu, dolazi do formiranja karakterističnog lijevka, koji je vidljiv dio tornada. Lijevak je uska kolona rotirajućeg zraka koja se spušta prema tlu. Kada lijevuk dotakne tlo, tornado je službeno formiran.

Životni vijek tornada

Tornada mogu trajati samo nekoliko minuta ili sati, ovisno o atmosferskim uvjetima. Nakon formiranja, tornado se može kretati u različitim smjerovima i mijenjati svoju snagu. Najjači tornada mogu ostaviti veliku štetu i uzrokovati ozljede ili smrt.

Zaključak

Nastanak tornada je složen proces koji ovisi o atmosferskim uvjetima i rotaciji zraka unutar oluje. Razumijevanje formacije tornada pomaže znanstvenicima i meteorolozima u predviđanju i upozoravanju na ove opasne vremenske pojave.

  Ocijeni članak!