Kako ribe dišu pod vodom?

Trenutno pregledavate Kako ribe dišu pod vodom?
  • Vrijeme čitanja:3 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 rujna, 2023

Kišik iz vode

Ribe dišu pod vodom koristeći specifičan mehanizam koji im omogućuje da izvlače kisik iz vode. Ovaj proces se naziva respiracija i ključan je za njihov opstanak u vodenom okruženju.

Škrge

Glavni organ za disanje kod riba su škrge. Škrge su sitne, rebraste strukture smještene sa strane ribinog tijela, obično u blizini glave. Kroz škrge prolazi voda koju ribe upumpavaju kroz usta, a zatim je izbacuju kroz škrge. Ovaj proces omogućuje ribama da iz vode izvuku kisik i istovremeno izbace ugljični dioksid.

Protok vode

Da bi škrge mogle obavljati svoju funkciju, ribe moraju neprestano kretati vodom preko njih. Ovaj protok vode stvara razliku u koncentraciji kisika između krvi ribe i vode koja je okružuje. Kao rezultat toga, kisik iz vode difuzira kroz tanke stijenke škrga i ulazi u krvotok ribe, dok se istovremeno ugljični dioksid iz krvi izlučuje u vodu.

Adaptacije

Ribe su razvile razne adaptacije kako bi poboljšale proces disanja pod vodom. Neki primjeri uključuju velike površine škrga kako bi se povećala razmjena plinova, prisutnost sitnih resica koje dodatno povećavaju površinu škrga te sposobnost kontroliranja otvora škrga kako bi se regulirao protok vode. Ove adaptacije omogućuju ribama da učinkovito dišu pod vodom i prežive u raznim vodenim okruženjima.

Alternativni mehanizmi disanja

Iako su škrge glavni organ za disanje riba, neke vrste riba također mogu koristiti alternativne mehanizme disanja. Na primjer, neke vrste riba mogu disati kroz kožu ili kroz labirint organe koji se nalazi u glavi. Ovi mehanizmi omogućuju ribama da prežive u uvjetima s manje kisika ili čak izvan vode za određeno vrijeme.

Zaključak

Ribe dišu pod vodom koristeći škrge kao glavni organ za disanje. Kroz škrge, ribe izvlače kisik iz vode i istovremeno izbacuju ugljični dioksid. Razne adaptacije omogućuju ribama da učinkovito dišu pod vodom i prežive u različitim vodenim okruženjima. Neki primjeri riba također koriste alternativne mehanizme disanja kako bi se prilagodili specifičnim uvjetima.

  Ocijeni članak!