Kako se dijagnosticira celijakija?

Trenutno pregledavate Kako se dijagnosticira celijakija?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 prosinca, 2023

Simptomi celijakije

Celijakija je autoimuna bolest koja se javlja kod osoba koje imaju netoleranciju na gluten, protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Simptomi celijakije mogu biti različiti i variraju od osobe do osobe. Najčešći simptomi uključuju probavne smetnje poput nadutosti, proljeva, povraćanja i gubitka težine. Međutim, celijakija može također uzrokovati i nespecifične simptome kao što su umor, anemija, bolovi u mišićima i zglobovima, osip i neurološki simptomi.

Preliminarna dijagnostika

Ako se sumnja na celijakiju, prvi korak u dijagnostici je obavljanje detaljne anamneze i pregleda pacijenta. Liječnik će tražiti informacije o simptomima, obiteljskoj anamnezi i prethodnom unosu glutena. Nakon toga, slijedi laboratorijska analiza krvi koja uključuje testiranje specifičnih antitijela povezanih s celijakijom. Ako rezultati laboratorijskih testova upućuju na mogućnost celijakije, provodi se daljnja dijagnostika.

Potvrđivanje dijagnoze

Potvrđivanje dijagnoze celijakije zahtijeva biopsiju tankog crijeva. Ovaj postupak se obavlja endoskopijom, koja uključuje umetanje fleksibilne cijevi kroz usta pacijenta do tankog crijeva. Tijekom endoskopije, uzima se mali uzorak tkiva iz tankog crijeva radi analize. Ako se u uzorku tkiva pronađu specifične promjene karakteristične za celijakiju, dijagnoza se potvrđuje. Osim biopsije tankog crijeva, mogu se provesti i dodatni testovi kao što su genetsko testiranje ili testiranje intolerancije na gluten.

Eliminacijska dijeta

Nakon potvrđivanja dijagnoze, liječnik će preporučiti pacijentu da započne s eliminacijskom dijetom koja isključuje gluten iz prehrane. Ako simptomi nestanu nakon nekoliko tjedana ili mjeseci bez unosa glutena, to ukazuje na celijakiju. Ukoliko se simptomi povuku, liječnik može preporučiti izazovnu dijetu kako bi se potvrdila dijagnoza.

Zaključak

Dijagnostika celijakije uključuje kombinaciju anamneze, laboratorijskih testova, biopsije tankog crijeva i eliminacijske dijete. Pravovremena dijagnoza i liječenje su ključni za upravljanje celijakijom i sprečavanje komplikacija.

  Ocijeni članak!