Kako se dijagnosticira Meniereova bolest?

Trenutno pregledavate Kako se dijagnosticira Meniereova bolest?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:10 listopada, 2023

Simptomi Meniereove bolesti

Meniereova bolest je kronično stanje unutarnjeg uha koje karakteriziraju napadi vrtoglavice, gubitak sluha, tinitus (zujanje u uhu) i osjećaj pritiska u uhu. Ovi simptomi mogu biti izuzetno ometajući i utjecati na kvalitetu života pacijenta.

Dijagnostički postupci

Dijagnostika Meniereove bolesti može biti izazovna jer ne postoji jedan specifičan test koji bi potvrdio prisutnost ove bolesti. Međutim, postoje nekoliko metoda koje se koriste za utvrđivanje dijagnoze.

Medicinska anamneza i pregled

Prvi korak u dijagnostici Meniereove bolesti je detaljna medicinska anamneza i pregled pacijenta. Liječnik će razgovarati s pacijentom o simptomima, trajanju napada vrtoglavice, gubitku sluha i drugim relevantnim faktorima.

Audiometrija

Audiometrija je test sluha koji se koristi za procjenu stupnja gubitka sluha. Ovaj test može pomoći u otkrivanju promjena sluha koje su karakteristične za Meniereovu bolest.

Videonistagmografija

Videonistagmografija je test koji prati pokrete očiju kako bi se utvrdila prisutnost nistagmusa (nevoljni pokreti očiju) koji su česti kod pacijenata s Meniereovom bolešću. Ovaj test može pomoći u isključivanju drugih uzroka vrtoglavice.

Elektrokokleografija

Elektrokokleografija je test koji mjeri električnu aktivnost unutarnjeg uha. Ovaj test može pomoći u potvrđivanju prisutnosti Meniereove bolesti.

Snimanje magnetskom rezonancijom (MRI)

MRI se koristi za isključivanje drugih mogućih uzroka simptoma i provjeru eventualnih strukturnih promjena unutarnjeg uha.

Diferencijalna dijagnoza

U procesu dijagnosticiranja Meniereove bolesti, liječnik će provesti diferencijalnu dijagnozu kako bi isključio druge moguće uzroke simptoma, poput tumora na unutarnjem uhu ili infekcija.

Zaključak

Dijagnostika Meniereove bolesti zahtijeva kombinaciju medicinske anamneze, fizikalnog pregleda i dodatnih dijagnostičkih postupaka. Ovi testovi pomažu liječnicima u postavljanju ispravne dijagnoze i planiranju odgovarajućeg liječenja za pacijente s ovom bolešću.

  Ocijeni članak!