Kako se zaštititi od difterije?

Trenutno pregledavate Kako se zaštititi od difterije?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:22 kolovoza, 2023

Simptomi difterije

Difterija je bakterijska infekcija koju uzrokuje Corynebacterium diphtheriae. Simptomi difterije obično uključuju grlobolju, poteškoće pri gutanju, oticanje vrata i promuklost. U težim slučajevima, može doći do stvaranja sive prevlake na tonzilama i stražnjem dijelu grla.

Širenje difterije

Difterija se obično prenosi kapljičnim putem, kada zaražena osoba kašlje ili kihne. Bakterije se mogu širiti i kroz bliski kontakt s osobom koja je zaražena difterijom. Difterija je zarazna bolest i može se brzo širiti u zajednicama s niskom razinom cijepljenja.

Prevencija difterije

Najefikasniji način zaštite od difterije je cijepljenje. Difterijsko cjepivo se obično daje kao dio kombiniranog cjepiva protiv difterije, tetanusa i hripavca (DTP cjepivo). Redovito cijepljenje djece i odraslih preporučuje se kako bi se održala imunitet na difteriju. Također je važno održavati higijenu ruku i izbjegavati bliski kontakt s osobama koje su zaražene difterijom.

Liječenje difterije

Difterija se obično liječi primjenom antitoksina difterije i antibioticima. Rana dijagnoza i liječenje su ključni za uspješan ishod. Osobe koje su izložene difteriji ili imaju simptome trebaju se odmah obratiti zdravstvenim ustanovama radi dijagnoze i liječenja.

Zaključak

Difterija je ozbiljna bakterijska infekcija koja se može spriječiti cijepljenjem. Redovito cijepljenje i održavanje higijene ruku ključni su u zaštiti od difterije. U slučaju simptoma ili izloženosti, važno je potražiti medicinsku pomoć radi dijagnoze i liječenja difterije.

  Ocijeni članak!