Kako su elementi polonij i radij dobili imena

Trenutno pregledavate Kako su elementi polonij i radij dobili imena
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 rujna, 2023

Povijest otkrića

Polonij i radij su dva elementa koja su dobila imena prema svojim karakteristikama i značajnim znanstvenicima koji su ih otkrili. Otkriće polonija i radija povezano je s radom Marie Curie i njenog supruga Pierre-a Curie-a.

Otkriće polonija

Polonij je bio prvi radioaktivni element koji je otkriven. Godine 1898., Marie Curie je radila na proučavanju minerala uranina i torija. Tijekom svog istraživanja, primijetila je da je mineral uraninit radioaktivan i da sadrži još neki nepoznati element. Nakon dugotrajnih istraživanja, Marie Curie je uspjela izolirati novi element kojeg je nazvala polonij u čast svoje domovine Poljske.

Otkriće radija

Marie Curie je nastavila svoje istraživanje i otkrila je još jedan radioaktivni element koji je nazvala radij. Radij je bio izuzetno rijedak i težak za izolaciju, ali Marie Curie je uspjela izdvojiti dovoljnu količinu za proučavanje njegovih svojstava. Naziv radij dolazi od latinske riječi ‘radius’, što znači zračenje, zbog visoke radioaktivnosti ovog elementa.

Značaj Marie Curie

Otkriće polonija i radija donijelo je Marie Curie veliku slavu i priznanje u znanstvenoj zajednici. Ona je postala prva žena koja je dobila Nobelovu nagradu, a kasnije je dobila još jednu Nobelovu nagradu za svoj rad u kemiji. Marie Curie je ostavila trajan utjecaj na područje znanosti i njezin doprinos u otkriću polonija i radija ostaje neizbrisiv.

Primjena polonija i radija

Polonij i radij imaju različite primjene u industriji i medicini. Polonij se koristi u statičkim eliminirajućim uređajima, a također se koristi u industriji nafte i plina za mjerenje debljine stijenskih slojeva. Radij se koristi u liječenju karcinoma i drugih bolesti, kao i u izradi luminiscentnih premaza za satove i instrumente.

Zaključak

Elementi polonij i radij su dobili imena prema svojim karakteristikama i značajnim znanstvenicima koji su ih otkrili. Marie Curie je ključna figura u otkriću i istraživanju ovih elemenata, a njeno otkriće polonija i radija ostaje važan trenutak u povijesti znanosti.

  Ocijeni članak!