Kako zarasta prelomljena kost?

Trenutno pregledavate Kako zarasta prelomljena kost?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:21 rujna, 2023

Proces zarastanja prelomljene kosti

Proces zarastanja prelomljene kosti je složen i uključuje nekoliko faza koje se odvijaju tokom vremena. Ove faze su ključne za obnovu kosti i povratak normalne funkcionalnosti.

Faza 1: Inflamacija

Prva faza zarastanja prelomljene kosti je inflamacija. Kada se kost slomi, oštećene krvne žile izazivaju krvarenje i stvaranje hematoma oko preloma. Ova faza traje nekoliko dana i karakterizirana je otokom, crvenilom i bolom na mjestu preloma.

Faza 2: Stvaranje kallusa

U ovoj fazi, tijelo počinje stvarati kallus kako bi spojilo prelomljene dijelove kosti. Kallus je izrazito jak i čvrst, ali nije još potpuno obnovljena kost. Ova faza može trajati nekoliko sedmica, a tokom nje se formiraju meka i tvrda callus.

Faza 3: Remodeliranje

U fazi remodeliranja, kallus se postepeno pretvara u pravu kost. Oštećene dijelove kosti uklanjaju osteoklasti, dok osteoblasti stvaraju novu kost. Ova faza može trajati nekoliko mjeseci, a konačni rezultat je obnova kosti koja je jednako jaka kao i prije preloma.

Faktori koji utječu na zarastanje prelomljene kosti

Postoji nekoliko faktora koji mogu utjecati na brzinu i uspješnost zarastanja prelomljene kosti. Neki od tih faktora uključuju starost pacijenta, vrstu preloma, mjesto preloma, opću zdravstvenu sliku pacijenta, kao i primjenu adekvatne terapije i rehabilitacije.

Tretmani i rehabilitacija

U većini slučajeva, prelomljena kost zahtijeva imobilizaciju kako bi se omogućilo nesmetano zarastanje. To se obično postiže primjenom gipsa, ortoze ili drugih medicinskih pomagala. Nakon što kost zacijeli, pacijent može biti upućen na rehabilitaciju kako bi se povratila snaga i funkcionalnost kosti i okolnih mišića.

Zarastanje prelomljene kosti je složen proces koji zahtijeva vrijeme i pravilan tretman. Važno je pratiti upute medicinskog osoblja i redovito se javljati na kontrole kako bi se osiguralo potpuno zarastanje i povratak normalne aktivnosti.

  Ocijeni članak!