Kakva je građa oka?

Trenutno pregledavate Kakva je građa oka?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:26 lipnja, 2023

Vanjska struktura oka

Okom se najčešće opisuje kao okrugli organ smješten u očnoj šupljini lubanje. Vanjska struktura oka se sastoji od vidljivih dijelova poput rožnice, očne bjeloočnice, šarenice i očnih kapaka.

Unutarnja struktura oka

Unutar oka se nalaze mnogi važni dijelovi koji omogućuju vid. Retina je osjetljivi sloj tkiva smještena na stražnjoj strani oka koja pretvara svjetlosne signale u električne impulse. Leća je prozirni dio oka koji regulira fokusiranje svjetlosti na retinu. Središnji dio oka je ispunjen prozirnom tekućinom koja se naziva staklasto tijelo.

Mehanizam vida

Proces vida započinje kada svjetlost ulazi kroz rožnicu i prolazi kroz šarenicu, koja regulira količinu svjetlosti koja ulazi u oko. Svjetlost zatim prolazi kroz leću koja mijenja oblik kako bi fokusirala svjetlost na retinu. Retina zatim pretvara svjetlosne signale u električne impulse koji se prenose putem optičkog živca do mozga, gdje se ti signali pretvaraju u sliku koju vidimo.

Dodatne strukture oka

Pored osnovnih dijelova oka, postoje i dodatne strukture koje igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja oka. To uključuje suzne žlijezde koje proizvode suze koje vlaže površinu oka, kao i mišiće koji kontroliraju pokrete očiju.

Zaključak

Građa oka je složena i sastoji se od vanjskih i unutarnjih struktura koje omogućuju vid. Razumijevanje građe oka pomaže u shvaćanju mehanizma vida i održavanju zdravlja očiju.

  Ocijeni članak!