Koja je krvna grupa najrjeđa

Trenutno pregledavate Koja je krvna grupa najrjeđa
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:14 lipnja, 2023

Tipovi krvnih grupa

Krvna grupa je određena prisustvom određenih antigena na površini crvenih krvnih stanica. Postoje četiri osnovna tipa krvnih grupa: A, B, AB i O. Svaka od ovih grupa može biti pozitivna ili negativna, što se odnosi na prisustvo ili odsustvo Rh faktora.

Najrjeđa krvna grupa

Među četiri osnovna tipa krvnih grupa, najrjeđa je AB krvna grupa. Ova krvna grupa se javlja kada osoba nasljeđuje i A i B antigen. Prema statistikama, samo oko 4% svjetske populacije ima AB krvnu grupu.

Razlozi rijetkosti

Postoji nekoliko razloga zašto je AB krvna grupa najrjeđa. Prvo, nasljeđivanje AB krvne grupe zahtijeva nasljeđivanje gena za A i B antigene od oba roditelja. Ovo je relativno rijedak slučaj, što objašnjava zašto je AB krvna grupa manje česta.

Univerzalni primatelji

Iako je AB krvna grupa najrjeđa, osobe s ovom grupom smatraju se univerzalnim primateljima. To znači da mogu primiti krv od bilo koje druge krvne grupe bez rizika od imunoloških reakcija. Ova svojstva čine AB krvnu grupu posebno vrijednom u hitnim situacijama kada je brza transfuzija krvi neophodna.

Zaključak

Iako je AB krvna grupa najrjeđa, ima svoje jedinstvene karakteristike koje je čine izuzetno važnom u medicinskom svijetu. Razumijevanje krvnih grupa i njihovog značaja ključno je za pružanje sigurne i učinkovite medicinske skrbi.

  Ocijeni članak!