Koja je razlika između kruga i kružnice

Trenutno pregledavate Koja je razlika između kruga i kružnice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:15 svibnja, 2024

Razlika u definiciji

Kada govorimo o krugu i kružnici, prva razlika koju primjećujemo je u njihovim definicijama. Krug je geometrijski oblik koji se sastoji od svih točaka u ravni koje su jednako udaljene od središta. S druge strane, kružnica je zakrivljena linija koja se sastoji od svih točaka na istoj udaljenosti od središta.

Dimenzije

Jedna od bitnih razlika između kruga i kružnice je u njihovim dimenzijama. Krug je dvodimenzionalni oblik jer se nalazi u ravni, dok je kružnica jednodimenzionalna jer je samo linija. Krug može biti određene veličine, dok je kružnica bezdimenzionalna jer predstavlja samo liniju bez širine.

Površina i opseg

Krug ima definiranu površinu, koja se računa pomoću formule πr^2, gdje je r radijus kruga. S druge strane, kružnica nema površinu jer je samo linija. Umjesto toga, kružnica ima opseg, koji se računa pomoću formule 2πr, gdje je r radijus kružnice.

Primjene

Krug i kružnica imaju različite primjene u matematici i svakodnevnom životu. Krug se često koristi za modeliranje kotača, ploča i drugih predmeta koji imaju oblik kruga. Kružnica se koristi za mjerenje udaljenosti i kao osnova za konstrukciju drugih geometrijskih oblika.

Zaključak

Iako krug i kružnica imaju slične karakteristike, kao što je udaljenost točaka od središta, njihove definicije, dimenzije, površine i primjene razlikuju se. Krug je dvodimenzionalni oblik s definiranom površinom, dok je kružnica jednodimenzionalna linija koja ima opseg. Razumijevanje razlike između kruga i kružnice važno je u matematici i primjeni geometrije.

  Ocijeni članak!