Koje godine je nastala Albanija

Trenutno pregledavate Koje godine je nastala Albanija
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 studenoga, 2023

Povijest Albanije

Albanija je jedna od najstarijih zemalja u Europi, s bogatom poviješću koja seže unazad tisućama godina. Nastanak moderne Albanije kao neovisne države dogodio se u 20. stoljeću, ali tragovi naseljavanja na ovom području sežu mnogo dalje u prošlost.

Antička povijest

Područje današnje Albanije bilo je naseljeno još u antičko doba. Postoje arheološki nalazi koji ukazuju na prisutnost Ilira, antičkog naroda koji je naseljavao ovo područje. Ilirska plemena su bila organizirana u različite kraljevine i države.

Srednji vijek

U srednjem vijeku, Albanija je bila pod utjecajem Bizanta, Osmanskog Carstva i drugih regionalnih sila. Ovo razdoblje obilježeno je sukobima između različitih vladara i osvajača, ali i kulturnim i intelektualnim razvitkom.

Neovisnost Albanije

Moderni koncept albanske države počeo se oblikovati krajem 19. stoljeća. Godine 1912. Albanija je proglasila neovisnost od Osmanskog Carstva. Nakon toga, uslijedile su brojne političke promjene, sukobi i promjene granica.

Albanija danas

Danas je Albanija suverena država s demokratskim sustavom vlasti. Zemlja se razvija ekonomski i politički, te je članica NATO-a od 2009. godine. Albanija također teži članstvu u Europskoj uniji i provodi reforme kako bi ispunila uvjete za pristupanje.

  Ocijeni članak!