Koje se valute koriste u Albaniji

Trenutno pregledavate Koje se valute koriste u Albaniji
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:1 lipnja, 2023

Povijest albanske valute

Albanija, kao suverena država, koristi vlastitu valutu od 1926. godine. Prva valuta koja se koristila bila je albanski lek (ALL). U to vrijeme, lek je bio podijeljen na 100 qindarka. Međutim, nakon političkih promjena i tranzicije, qindarka je ukinuta 1965. godine, a lek je ostao jedina valuta u Albaniji.

Albanski lek – službena valuta

Danas, albanski lek je jedina službena valuta u Albaniji. Njegova međunarodna oznaka je ALL, dok se simbol leka koristi lokalno. Lek je dostupan u kovanicama od 1, 5, 10, 20, 50 i 100 leka, te u novčanicama od 200, 500, 1000, 2000 i 5000 leka.

Korist od korištenja leka

Korištenje albanskog leka donosi nekoliko prednosti. Prvo, imajući vlastitu valutu, Albanija ima kontrolu nad svojim monetarnim politikama. Ovo omogućava prilagodbu valutnog tečaja i kamatnih stopa kako bi se postigla stabilnost i poticanje ekonomskog rasta. Također, korištenje leka pomaže u očuvanju nacionalnog identiteta i suvereniteta.

Valute koje se prihvaćaju u Albaniji

Iako je albanski lek službena valuta, u nekim dijelovima Albanije, posebno u turističkim područjima, moguće je koristiti i druge valute. Euro je najčešće prihvaćena strana valuta u Albaniji, posebno u većim gradovima i turističkim destinacijama. Pored eura, američki dolar je također često prihvaćen. Međutim, preporučuje se koristiti lokalnu valutu, lek, kako bi se izbjegli mogući troškovi konverzije i nepovoljni tečajevi.

Zaključak

Ukratko, albanski lek je službena valuta u Albaniji. Korist od korištenja vlastite valute pruža Albaniji kontrolu nad monetarnom politikom i očuvanje nacionalnog identiteta. Unatoč tome, euro i američki dolar su također prihvaćene valute u nekim dijelovima zemlje. Preporučuje se koristiti lokalnu valutu kako bi se izbjegli mogući dodatni troškovi i nepovoljni tečajevi prilikom plaćanja u Albaniji.

  Ocijeni članak!