Koje se životinje brinu o svojim mladuncima

Trenutno pregledavate Koje se životinje brinu o svojim mladuncima
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:3 prosinca, 2023

Majčinska briga kod sisavaca

Sisavci su poznati po svojoj izraženoj majčinskoj brizi prema mladuncima. Primjerice, lavice provode mnogo vremena s mladuncima, hraneći ih i čuvajući od opasnosti. Slično tome, majke kitova putuju s mladuncima tijekom migracija, pružajući im zaštitu i hranu.

Očinski instinkti kod ptica

Kod ptica je često da se mužjaci brinu o mladuncima. Na primjer, kod pingvina, mužjak izlegne jaje i inkubira ga u specijalnoj kožnoj vrećici na trbuhu dok ženka odlazi u potragu za hranom. Nakon izleganja, mužjak i ženka se izmjenjuju u brizi o mladuncima.

Skakavci i njihova roditeljska skrb

Skakavci su poznati po svojoj roditeljskoj skrbi koja uključuje izgradnju gnijezda i brigu o jajima. Mužjaci skakavaca često grade složene gnijezde kako bi zaštitili jaja od predatora. Nakon što se jaja izlegu, mužjaci nastavljaju brinuti o mladuncima dok ne postanu dovoljno samostalni.

Primjeri riba koje brinu o mladuncima

Neke vrste riba također pokazuju izraženu roditeljsku skrb prema svojim mladuncima. Na primjer, mužjak Betta ribe izgradi gnijezdo mjehurića na površini vode i tamo čuva jaja sve dok se ne izlegu. Nakon toga, mužjak brine o mladuncima i štiti ih sve dok ne postanu dovoljno veliki da se samostalno brinu o sebi.

Rođendanske životinje i briga o mladuncima

Rođendanske životinje, poput slonova, također pokazuju snažnu roditeljsku skrb prema svojim mladuncima. Slonice često formiraju složene socijalne strukture i pomažu jedna drugoj u brizi o mladuncima. Mladunčad ostaju s majkom i ostalim rođacima dok ne postanu dovoljno stari da se osamostale.

  Ocijeni članak!