Koje su boje katadiopteri na stražnjoj strani vozila

Trenutno pregledavate Koje su boje katadiopteri na stražnjoj strani vozila
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:16 listopada, 2023

Crveni katadiopteri

Na stražnjoj strani vozila često možemo primijetiti crvene katadioptere. Ova boja je najčešća i standardna boja koja se koristi za označavanje stražnjeg dijela vozila. Crveni katadiopteri su obavezni na svim vozilima i služe kao upozorenje drugim vozačima da se vozilo nalazi ispred njih, posebno noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti.

Bijeli katadiopteri

Ponekad se na stražnjem dijelu vozila mogu vidjeti i bijeli katadiopteri. Ova boja se često koristi na teretnim vozilima ili prikolicama kako bi se dodatno istaknula njihova prisutnost na cesti. Bijeli katadiopteri su također obavezni i služe kao indikator da se iza vozila nalazi teret ili prikolica koja može imati drugačije dimenzije od samog vozila.

Ostale boje katadioptera

Iako su crveni i bijeli katadiopteri najčešći, postoje i drugi boje katadioptera koji se mogu pojaviti na stražnjoj strani vozila. Neki od primjera su narančasti, žuti ili zeleni katadiopteri. Ove boje se često koriste na posebnim vozilima kao što su hitne službe ili vozila koja obavljaju određene radove na cesti. Ove boje pomažu u dodatnom razlikovanju takvih vozila od ostalih na cesti i pružaju veću sigurnost u prometu.

Zaključak

Katadiopteri na stražnjoj strani vozila dolaze u različitim bojama, ali najčešće su crveni i bijeli. Crveni katadiopteri su standardni i obavezni na svim vozilima, dok se bijeli katadiopteri često koriste na teretnim vozilima ili prikolicama. Ostale boje katadioptera se koriste na posebnim vozilima kako bi se dodatno istaknula njihova prisutnost. Sve boje katadioptera imaju isti cilj – povećati vidljivost vozila i pružiti veću sigurnost u prometu.

  Ocijeni članak!