Koje su glavne boje

Trenutno pregledavate Koje su glavne boje
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:29 ožujka, 2024

Primarne boje

Primarne boje su temeljne boje koje se ne mogu dobiti miješanjem drugih boja. One su crvena, plava i žuta. Ove boje se koriste kao osnova za stvaranje svih ostalih boja. Miješanjem primarnih boja možemo dobiti sekundarne i tercijarne boje.

Sekundarne boje

Sekundarne boje su boje koje se dobivaju miješanjem dviju primarnih boja. One su zelena, narančasta i ljubičasta. Na primjer, miješanjem plave i žute boje dobiva se zelena boja.

Tercijarne boje

Tercijarne boje su boje koje se dobivaju miješanjem primarnih boja s sekundarnim bojama. One su rezultat daljnjeg miješanja boja i mogu biti vrlo raznolike. Na primjer, miješanjem crvene i ljubičaste boje dobiva se tamnocrvena boja.

Dodatne boje

Dodatne boje su boje koje se dobivaju miješanjem svjetlosti. One su crvena, zelena i plava. Ove boje su osnova za prikaz boja na ekranima i monitorima. Miješanjem različitih količina svjetlosti ovih boja možemo dobiti različite nijanse i tonove.

Kombiniranje boja

Kombiniranjem različitih boja možemo postići različite efekte i dobiti širok spektar boja. Boje se mogu kombinirati na mnoge načine, kao što su miješanje, preklapanje ili korištenje boja u kontrastu. Kombiniranje boja je važno u umjetnosti, dizajnu, modi i mnogim drugim područjima.

Zaključak

Boje su važan dio našeg života i imaju veliki utjecaj na naše raspoloženje i dojmove. Poznavanje osnovnih boja i njihovih kombinacija nam pomaže u izražavanju i stvaranju različitih vizualnih efekata.

  Ocijeni članak!