Koje su hladne boje

Trenutno pregledavate Koje su hladne boje
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 kolovoza, 2023

Plava

Plava je jedna od najpoznatijih hladnih boja. Ona se nalazi na spektru boja između zelene i ljubičaste. Plava boja se često povezuje s mirnoćom, vodom i nebu. Koristi se u mnogim umjetničkim djelima i dizajnu interijera kako bi se postigao osjećaj svježine i opuštanja.

Zelena

Zelena boja također spada u kategoriju hladnih boja. Zelena se nalazi između plave i žute na spektru boja. Ova boja je često povezana s prirodom, svježinom i plodnošću. Zelena boja se često koristi u prostorima za opuštanje i meditaciju, kao i u reklamama za ekološki prihvatljive proizvode.

Ljubičasta

Ljubičasta boja je još jedna hladna boja koja se često koristi u umjetnosti i dizajnu. Ona se nalazi na spektru boja između plave i crvene. Ljubičasta boja se često povezuje s elegancijom, tajanstvenošću i duhovnošću. Koristi se u mnogim umjetničkim djelima i interijerima kako bi se postigao osjećaj luksuza i raskoši.

Siva

Siva boja spada u neutralne hladne boje. Ona se nalazi između bijele i crne na spektru boja. Siva boja je često povezana s elegancijom, neutralnošću i profinjenošću. Koristi se u različitim vrstama dizajna, kao što su interijeri, odjeća i grafika, kako bi se postigao sofisticiran izgled.

Bijela

Iako bijela boja nije klasična hladna boja, često se smatra hladnom zbog svog osjećaja svježine. Bijela boja se često koristi u dizajnu interijera kako bi se postigao osjećaj prostranosti i čistoće. Također se često koristi u medicinskom i zdravstvenom kontekstu kao simbol sterilnosti i čistoće.

Svijetlo plava

Svijetlo plava je nijansa plave boje koja spada u hladne boje. Ona se često koristi u dizajnu kako bi se postigao osjećaj svježine i prozračnosti. Svijetlo plava boja se često povezuje s nebeskim motivima i vodom. Ova boja se često koristi u dječjim sobama i prostorima za opuštanje.

  Ocijeni članak!