Kojeg datuma je Majčin dan

Trenutno pregledavate Kojeg datuma je Majčin dan
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:8 listopada, 2023

Povijest Majčinog dana

Majčin dan je praznik posvećen majkama i majčinstvu koji se slavi diljem svijeta. Ideja o obilježavanju ovog dana potječe iz antičkog doba, ali su se običaji razvili i mijenjali tijekom vremena.

Prvi oblici obilježavanja

Prvi tragovi obilježavanja Majčinog dana sežu u antičku Grčku, gdje su se održavali posebni obredi u čast majkama boginja. U rimskom carstvu, postojao je sličan običaj posvećen majkama.

Suvremeno obilježavanje

U današnjem obliku, Majčin dan se slavi svake godine druge nedjelje u svibnju u većini zemalja. Ovaj praznik je priznat kao prilika za izražavanje ljubavi i zahvalnosti majkama za njihovu ljubav, brigu i žrtvu.

Datum obilježavanja

Datum obilježavanja Majčinog dana može varirati ovisno o zemlji. U većini zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju i veći dio Europe, Majčin dan se slavi druge nedjelje u svibnju. Međutim, neke zemlje obilježavaju ovaj praznik na drugačiji datum.

Zaključak

Majčin dan je važan praznik koji slavi majke i majčinstvo diljem svijeta. Datum obilježavanja može varirati ovisno o zemlji, ali je ideja o izražavanju ljubavi i zahvalnosti majkama univerzalna. Ovaj dan je prilika da se pokaže poštovanje i zahvalnost majkama za sve što čine.

  Ocijeni članak!