Kojeg datuma nastaje proljeće

Trenutno pregledavate Kojeg datuma nastaje proljeće
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:23 ožujka, 2024

Proljeće – godišnje doba obilježeno rastom i buđenjem prirode

Proljeće je jedno od četiri godišnja doba koje dolazi nakon zime, a prije ljeta. Ovo je razdoblje u kojem priroda počinje bujati, cvjetati i ponovno oživljavati nakon hladnih zimskih mjeseci. No kojeg datuma točno nastupa proljeće?

Ekvinocij – trenutak kada započinje proljeće

Da bismo odredili datum početka proljeća, moramo se osvrnuti na pojam ekvinocija. Ekvinocij je trenutak kada Sunce prelazi preko ekvatora i kada je noć jednako duga kao i dan. To je trenutak kada započinje proljeće na sjevernoj polutki.

Proljetni ekvinocij – datum koji označava početak proljeća

Na sjevernoj polutki, proljeće počinje upravo 21. ožujka. Ovaj datum se naziva proljetni ekvinocij i označava trenutak kada Sunce doseže točku na nebu koja je najbliža ekvatoru. Od tog trenutka pa nadalje, dani postaju duži, temperature rastu, a priroda se budi.

Proljeće na južnoj polutki

Na južnoj polutki, proljeće započinje 21. rujna, istog datuma kada na sjevernoj polutki započinje jesen. Ovo je zbog obrnutog rasporeda godišnjih doba na dvije polutke.

Promjene u prirodi tijekom proljeća

Proljeće je vrijeme kada priroda doživljava mnoge promjene. Drveće počinje dobivati lišće, cvjetovi počinju cvjetati, a ptice se vraćaju iz svojih zimskih migracija. Temperatura zraka postupno raste, a sve više ljudi provodi vrijeme na otvorenom uživajući u toplijem vremenu i ljepoti prirode.

Zaključak

Proljeće je prekrasno godišnje doba koje označava početak novog životnog ciklusa u prirodi. Na sjevernoj polutki, proljeće započinje 21. ožujka, dok na južnoj polutki započinje 21. rujna. Ovo je vrijeme obilježeno buđenjem prirode, cvjetanjem biljaka i povratkom ptica. Uživajte u ovom predivnom godišnjem dobu i iskoristite ga za aktivnosti na otvorenom.

  Ocijeni članak!