Kojeg je datuma Tijelovo?

Trenutno pregledavate Kojeg je datuma Tijelovo?
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:19 siječnja, 2024

Povijest Tijelova

Tijelovo, poznato i kao Blagdan Presvetog Tijela i Krvi Kristove, obilježava se kao spomen na Euharistiju – svetu pričest u katoličanstvu. Ova proslava ima dugu povijest koja seže još u 13. stoljeće.

Obilježavanje Tijelova

Tijelovo se obilježava šezdeseti dan nakon Uskrsa, uvijek u četvrtak. To je pokretni blagdan koji se slavi u različitim datumima svake godine. Blagdan se obično obilježava procesijama, tijelovskim misama i ukrašavanjem ulica cvijećem i tepisima.

Simboli Tijelova

Tijelovo je obilježeno brojnim simbolima. Cvijeće je jedan od najčešćih simbola, posebno ruže i karanfili. Tepisi od cvijeća i lišća ukrašavaju ulice kroz koje prolazi procesija. Također se koriste i zastave, svijeće, križevi i Euharistijske hostije.

Tijelovo diljem svijeta

Tijelovo se slavi diljem svijeta, posebno u katoličkim zemljama. Procesije se organiziraju u mnogim gradovima, a neki od najpoznatijih su u Rimu, Sevilli, Bruxellesu i Cuzcu. Svaka zemlja ima svoje tradicije i običaje vezane uz ovaj blagdan.

Zaključak

Tijelovo je važan blagdan u katoličanstvu koji se obilježava šezdeseti dan nakon Uskrsa. Ova proslava ima bogatu povijest i obilježena je procesijama, tijelovskim misama i ukrašavanjem ulica. Simboli Tijelova uključuju cvijeće, tepihe od cvijeća i lišća, zastave, svijeće, križeve i Euharistijske hostije. Tijelovo se slavi diljem svijeta, a svaka zemlja ima svoje tradicije i običaje vezane uz ovaj blagdan.

  Ocijeni članak!