Kojeg je datuma Valentinovo

Trenutno pregledavate Kojeg je datuma Valentinovo
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:17 ožujka, 2024

Povijest Valentinova

Valentinovo je praznik koji se slavi 14. veljače svake godine. Ovaj poseban dan posvećen je ljubavi i romantici, a obilježava se diljem svijeta. No, je li ikada postavljeno pitanje zašto baš na taj datum slavimo Valentinovo?

Legenda o Valentinovu

Postoji nekoliko teorija o podrijetlu Valentinova, ali jedna od najpopularnijih je ona koja potječe iz antičkog Rima. Prema legendi, 14. veljače bio je dan kada je svećenik Valentin odlučio kršćanski vjenčati mlade parove unatoč zabrani cara Klaudija II. Smatra se da je Valentin bio mučen i pogubljen upravo zbog svoje hrabrosti i ljubavi prema zaljubljenima.

Popularnost Valentinova

Tijekom vremena, Valentinovo je postalo sve popularnije i proširilo se diljem Europe. U srednjem vijeku, vjerovalo se da je 14. veljače prvi dan ptica da se pare, što je dodatno pojačalo simboliku ljubavi i obnove života. U 18. stoljeću, Valentinovo je postalo običaj slati ljubavne poruke i darove voljenima.

Običaji Valentinova

Danas se Valentinovo obilježava na različite načine širom svijeta. U nekim zemljama, poput Sjedinjenih Američkih Država, običaj je darivanje cvijeća, čokolade i ljubavnih kartica. U drugim zemljama, poput Italije, Valentinovo je dan kada se parovi izražavaju svoju ljubav jedni drugima kroz romantične večere ili izlete. Bez obzira na običaje, glavna svrha Valentinova ostaje ista – iskazivanje ljubavi i pažnje prema voljenima.

Zaključak

Valentinovo je praznik koji se slavi 14. veljače i posvećen je ljubavi i romantici. Podrijetlo ovog praznika može se pronaći u antičkom Rimu, a popularnost mu je rasla kroz povijest. Danas se Valentinovo obilježava na različite načine diljem svijeta, ali glavna svrha ostaje ista – slavljenje ljubavi.

  Ocijeni članak!