Koji je iznos minimalne penzije

Trenutno pregledavate Koji je iznos minimalne penzije
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:28 svibnja, 2023

Visina minimalne penzije u Hrvatskoj

Minimalna penzija predstavlja najniži iznos mirovine koji osigurava minimalni životni standard umirovljenika. U Hrvatskoj, visina minimalne penzije se određuje na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju.
Prema trenutno važećem zakonu, minimalna penzija u Hrvatskoj iznosi 2.751,50 kuna mjesečno. Ovaj iznos se redovito prilagođava prema indeksu potrošačkih cijena i drugim čimbenicima.

Utjecaj minimalne penzije na umirovljenike

Minimalna penzija igra važnu ulogu u osiguravanju dostojanstvenog života umirovljenika. Budući da je minimalna penzija često povezana s troškovima osnovnih potreba kao što su hrana, stanovanje i zdravstvena skrb, njen iznos može imati značajan utjecaj na kvalitetu života umirovljenika.
Umirovljenici koji primaju minimalnu penziju često se suočavaju s financijskim poteškoćama i ograničenim mogućnostima za zadovoljavanje svojih potreba. Stoga je važno da se minimalna penzija redovito prilagođava kako bi pratila rast troškova života i osigurala adekvatnu socijalnu zaštitu umirovljenika.

Međunarodni primjeri minimalne penzije

Visina minimalne penzije varira između različitih zemalja. Primjerice, u Njemačkoj minimalna penzija iznosi oko 850 eura mjesečno, dok je u Francuskoj taj iznos oko 1.000 eura mjesečno. U nekim zemljama, poput Norveške, minimalna penzija se izračunava na temelju individualnih prihoda i drugih faktora.
U mnogim zemljama postoji i koncept garantirane minimalne mirovine, koji osigurava da umirovljenik koji nema dovoljno staža za ostvarivanje prava na minimalnu penziju ipak dobije određeni iznos mirovine koji mu omogućuje osnovnu egzistenciju.

  Ocijeni članak!