Koji je rok za podizanje osobne iskaznice

Trenutno pregledavate Koji je rok za podizanje osobne iskaznice
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:25 srpnja, 2023

Proces izdavanja osobne iskaznice

Osobna iskaznica je službeni dokument koji potvrđuje identitet pojedinca. U Republici Hrvatskoj, izdavanje osobnih iskaznica regulirano je Zakonom o osobnoj iskaznici. Proces izdavanja osobne iskaznice uključuje nekoliko koraka.

Dokumentacija potrebna za podizanje osobne iskaznice

Prije podizanja osobne iskaznice, potrebno je prikupiti određenu dokumentaciju. To uključuje važeću putovnicu ili staru osobnu iskaznicu, dokaz o prebivalištu, fotografiju, te dokaz o uplati administrativne pristojbe.

Rokovi za podizanje osobne iskaznice

Uobičajeno vrijeme obrade za izdavanje osobne iskaznice je 15 radnih dana. Međutim, rokovi se mogu razlikovati ovisno o trenutnom opterećenju nadležnih institucija i blagdanima. U nekim slučajevima, rok za izdavanje osobne iskaznice može biti i kraći, ako je hitno potrebna zbog određenih okolnosti kao što su putovanja ili poslovne potrebe.

Hitni slučajevi i skraćeni rokovi

Ukoliko postoji opravdani razlog za hitno podizanje osobne iskaznice, moguće je podnijeti zahtjev za izdavanje u skraćenom roku. Takvi slučajevi uključuju hitna putovanja, sudjelovanje u natjecanjima ili sportovima, medicinske potrebe i slično. U tim slučajevima, rok za izdavanje osobne iskaznice može biti znatno kraći, ali odluku o tome donosi nadležna institucija.

Zaključak

Rok za podizanje osobne iskaznice u Republici Hrvatskoj je uobičajeno 15 radnih dana, ali se može mijenjati ovisno o opterećenju i okolnostima. U hitnim slučajevima, moguće je zatražiti izdavanje osobne iskaznice u skraćenom roku, a odluku o tome donosi nadležna institucija.

  Ocijeni članak!