Koji je studeni mjesec

Trenutno pregledavate Koji je studeni mjesec
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 rujna, 2023

Povijest

Studeni je jedanaesti mjesec u gregorijanskom kalendaru. Riječ ‘studeni’ dolazi od latinskog naziva ‘novem’, što znači devet, budući da je studeni bio deveti mjesec u starom rimskom kalendaru. Kada je gregorijanski kalendar uveden 1582. godine, studeni je postao jedanaesti mjesec, ali ime je ostalo nepromijenjeno.

Klima

Studeni je obično povezan s hladnijim vremenom, posebno u sjevernoj polutki. U većem dijelu Europe, Sjevernoj Americi i drugim dijelovima svijeta, studeni donosi pad temperature i početak zime. U nekim područjima, kao što su Sredozemlje i dijelovi Australije, studeni može biti topliji i donijeti umjereno vrijeme.

Obilježja

Studeni je poznat po mnogim događajima i blagdanima. U mnogim zemljama, studeni je mjesec sjećanja i obilježavanja Dana mrtvih. Također je poznat po početku sezone shoppinga i velikim popustima na Dan zahvalnosti u Sjedinjenim Američkim Državama. U nekim dijelovima svijeta, studeni je mjesec obilježen Noću vještica.

Kultura

Studeni je često inspiracija za umjetnike, pjesnike i pisce. Hladnoća i promjena prirode tijekom ovog mjeseca često se prenose kroz umjetnost. Također je vrijeme kada se održavaju mnogi festivali i manifestacije širom svijeta. Studeni je mjesec u kojem se obilježava Dan sjećanja u mnogim zemljama, što je prilika za odavanje počasti vojnicima i civilima koji su poginuli u ratovima.

Zaključak

Studeni je mjesec koji donosi promjenu vremena, obilježava se raznim blagdanima i događajima te je inspiracija za umjetnost. Bez obzira na to jeste li ljubitelj hladnoće ili preferirate toplije vrijeme, studeni ima svoje posebnosti koje ga čine jedinstvenim mjesecom u kalendaru.

  Ocijeni članak!