Koji je sutra blagdan

Trenutno pregledavate Koji je sutra blagdan
  • Vrijeme čitanja:2 min. čitanja
  • Posljednja izmjena objave:4 studenoga, 2023

Blagdan u hrvatskoj tradiciji

Blagdani su posebni dani koji se obilježavaju u skladu s vjerskim, nacionalnim ili obiteljskim tradicijama. U Hrvatskoj, sutra je jedan od tih blagdana koji se slavi svake godine.

Sutrašnji blagdan

Prema kalendaru, sutra je blagdan Sv. Nikole, zaštitnika pomoraca, trgovaca i djece. Ovaj blagdan je vrlo važan u hrvatskoj tradiciji, posebno za obitelji s djecom. Mnogi vjernici posjećuju crkve kako bi se pomolili i zahvalili svetom Nikoli.

Običaji i tradicija

Sutrašnji blagdan obilježava se na različite načine. U nekim dijelovima Hrvatske, djeca ostavljaju čizmice ispred vrata kako bi sveti Nikola mogao ostaviti poklone. Također, običaj je da se za večeru priprema posebna slastica – kolačići u obliku svetog Nikole.

Proslava blagdana

Sutrašnji blagdan je prilika za okupljanje obitelji i prijatelja. Mnoge škole i vrtići organiziraju posebne programe i predstave kako bi djeca mogla uživati u duhu blagdana. Također, u nekim gradovima se organiziraju svečane procesije i koncerti.

Zaključak

Sutrašnji blagdan, Sv. Nikola, je važan dio hrvatske tradicije i običaja. To je vrijeme kada se obitelji okupljaju, djeca dobivaju poklone i svi zajedno uživaju u duhu blagdana. Bez obzira na vjerske uvjerenja, sutra je prilika da se provede vrijeme s voljenima i proslavi ovaj poseban dan.

  Ocijeni članak!